Вы здесь

Ефективність різних концентрацій марганцю в раціонах поросних свиноматок

Автор: 
Саприкін Вячеслав Олександрович
Тип работы: 
Дис. канд. наук
Год: 
2002
Артикул:
0402U003366
99 грн
(320 руб)
Добавить в корзину

Содержимое

РОЗДІЛ 2
МАТЕРIАЛ ТА МЕТОДИ ДОСЛIДЖЕНЬ
Експериментальна частина роботи виконувалась в Інституті тваринництва УААН, в його дослідному господарстві "Українка" у двох повторностях (дослід № 1 та 2), та в племзаводі агрокомбінату "Слобожанський" Чугуївського району Харківської області (дослід № 3 ) в період з 1996 по 2001 рік.
Визначення впливу різної концентрації марганцю в сухій речовині раціонів поросних свиноматок проводили шляхом експериментального порівняння її дії на організм та головні господарсько-корисні якості цих тварин.
Усі досліди проведено за єдиною схемою на дорослих свиноматках великої білої породи (таблиця 2.1).
Таблиця 2.1
Схема дослідів
ГрупаКількість свиноматок в групіУмови годівліДослід №123І121515Основний раціон (ОР), збалансований за деталізованими нормами годівлі із вмістом марганцю 47 мг/кг сухої речовиниІІ121515ОР із вмістом марганцю 80 мг/кг
сухої речовиниІІІ121515ОР з вмістом марганцю 120 мг/кг
сухої речовини
Для дослідів відбирали клінічно здорових тварин заводської вгодованості за методом груп-аналогів. Відібраних свиноматок після другого та наступних опоросів, за віком, масою, походженням та попередньою продуктивністю (додаток А) розподілили на три групи, в яких тварини кожного досліду одержували основний раціон згідно схеми дослідів.
Склад основного раціону маток в дослідному господарстві "Українка" та агро-комбінату "Слобожанський" наведено в таблиці 2.2.
Таблиця 2.2
Склад основного раціону для піддослідних поросних свиноматок
Найменування кормів
та добавокОдиниці виміруРаціон для свиноматок в :перші 84 дні
поросностіостанні 30 днів
поросностіДослід №1 та 231 та 23Комбікорм: у тім числікг2,172,42,542,8ячмінькг1,1300,7680,50,84пшеницякг0,5700,7200,90,84житокг0,100-0,5-овескг0,100-0,25-кукурудзакг-0,240-0,336висівки пшеничнікг-0,480-0,56макуха соняшниковакг0,2000,0960,30,112м'ясо-кісткове борошног-24-28трикальційфосфатг38124714крейдаг-24-28сіль кухоннаг15121814преміксг17242528Люцернове сінокг0,45-0,5-Гранули люцернового борошнакг-0,3-0,6Буряки кормовікг1,0-2,0-Молочні відвійкикг0,2-2,0-
Комбікорми виготовляли окремо для легко- та глибокопоросних маток кожного досліду. Раціони для тварин першого та другого дослідів були аналогічними, а в третьому досліді вони дещо відрізнялися, як за набором кормів, так і за поживністю. На початок досліду усі тварини знаходились в однакових умовах годівлі ї утримання. Годували свиноматок двічі на добу, напували із автопоїлок.
Поживна цінність основного раціону приведена в таблиці 2.3.
Таблиця 2.3
Поживна цінність основного раціону піддослідних тварин.
ПоказникиОдиниці виміруРаціон для свиноматок в :перші 84 дні
поросностіостанні 30 днів
поросностіДослід №1, 231, 23Суха речовинакг2,442,412,923,02Кормові одиниці2,892,793,593,33Обмінна енергіяМДж29,8632,5436,8539,48Сирий протеїнг387,7365,3477,6451Перетравний протеїнг294,9274,1380,4339,1Лізинг16,713,820,3618,5Метіонін+цистинг14,2311,915,215,5Сира клітковинаг251,8189,2261,2273,8Концентрація:енергіїк.од/кг СР1,181,151,231,10МДж/кг СР12,2313,512,6213,07сирого протеїнуг/кг СР158,9151,5163,5149,3% в СР15,815,116,314,9г/МДж12,9811,2212,9611,42
Дані таблиці 2.3 свідчать, що вміст поживних речовин в раціоні поросних свиноматок задовольняє потреби піддослідних тварин за нормами ВАСГНіЛ [104], а концентрація енергії та сирого протеїну в сухій речовині раціонів була достатньою.
Мінерально-вітамінну забезпеченість поросних маток можна охарактеризувати даними, які приведені в таблиці 2.4. Наведені дані відповідають нормативам цих елементів [172].
Марганець, як досліджуваний фактор, в раціонах піддослідних свиноматок нормували за схемою дослідів.

Таблиця 2.4
Вміст мінеральних елементів та вітамінів у раціонах піддослідних свиноматок
ПоказникиОдиниці виміруРаціон для свиноматок в :перші 84 дні
поросностіостанні 30 днів
поросностіДослід №1, 231, 23Кальційг25,929,530,838,0Фосфорг18,520,423,324,1Залізомг270,8298,1304,7402,2Кобальтмг3,995,095,195,93Мідьмг44,343,054,651,8Цинкмг220,7251,3281,6299,6Йодмг0,791,081,101,35Вітаміни:
В1 (тіамін)
мг
16,74
11,26
22,16
13,72В2 (рибофлавін)мг18,7818,8920,1824,27В3 (пантотенова к-та)мг54,964,9677,2780,68В4 (холін)мг3345384136734598В5 (нікотинова к-та)мг221252,7254,2303,1В12 (ціанкобаламін)мкг86848898А (ретинол)тис. М.О.141418,218D (кальціферол)тис. М.О.1,621,62,02,0Е (токоферол)мг154,1110153,9129
В 1кг сухої речовини кормів основного раціону першого та другого дослідів містилось 34 мг марганцю в перші 84 дні поросності та 43,3 мг в останні 30 днів поросності, в третьому досліді його вміст в кормах становив, відповідно, 43,5 та 46,1 мг. В перших, контрольних, групах марганець нормували за рекомендаціями ВАСГНіЛ: 47 мг/кг СР. У других дослідних групах вміст марганцю збільшували порівняно з контролем в 1,7 рази (до 80 мг/кг СР), а в третіх - 2,5 раз (до 120 мг/кг СР). Нестачу марганцю до запланованої кількості компенсували добавками до раціонів його сірчанокислої солі з урахуванням вмісту "чистого" елементу (таблиця 2.5).
Таблиця 2.5
Балансування раціонів піддослідних свиноматок за марганцем
ПоказникиОдиниці виміруперші 84 дні
поросностіостанні 30 днів
поросностігрупиІІІІІІІІІІІІДосліди 1 та 2Запланована кон-центрація марганцюмг/кг СР47801204780120мг/гол114,7195,2292,8137,2233,6350,4Надійшло марганцю з кормами ОР*мг/кг СР34343443,343,343,3мг/гол838383126,4126,4126,4Внесено MnSO4мг/гол144510953494871018Надійшло марганцю з MnSO4мг/кг СР1346863,736,776,7мг/гол31,7112,2209,810,8107,2224Дослід 3Запланована ко