Вы здесь

Підвищення відтворних і продуктивних якостей гусей шляхом удосконалення глибинної обробки яєць

Автор: 
Марчук Галина Петрівна
Тип работы: 
Дис. канд. наук
Год: 
2004
Артикул:
0404U003231
99 грн
(320 руб)
Добавить в корзину

Содержимое

РОЗДІЛ 2
МАТЕРІАЛ І МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ
Дослідження за темою дисертації виконано в період 1998-2002рр. Об'єктом проведення науково - виробничого експерименту стали гуси рейнської породи в умовах племінного птахівничого підприємства ЗАТ "Чорнобаївське" Білозерського району Херсонської області, кафедри морфології і фізіології тварин Херсонського державного аграрного університету.
Перед закладкою на інкубацію прокалібровані гусячі яйця були продезинфіковані за прийнятою в господарстві методикою, а потім оброблені біологічно активними речовинами. Інкубацію проводили в інкубаторі типу "Універсал-55". Використовували режим інкубації гусячих яєць, рекомендований ВНДТІП (1986). Одна партія яєць у середній шафі з 10-ї по 9-у добу інкубації з переносом на 10-у добу в крайні шафи порівну по 52 лотки.
Інкубаційна шафа : показання сухого термометра 37,50С (крайні шафи; 10-28 доба інкубації), показання зволоженого термометра 27,50С (крайні шафи; 10-28 доба інкубації). Вентиляційні заслінки відкриті на 15 мм. Число обертань яєць на добу - 12-24. Вивідна шафа: показання сухого термометра 37,20С показання зволоженого термометра 32,00С (у період виводу) ; вентиляційні заслінки відкриті на 20 мм.
Із 10-ї по 28-у добу інкубації яйця 2 рази на добу охолоджують протягом 20 хвилин (800; 2000), а потім зрошують слабким розчином КМnO4 Під час масового виводу температура - 36,90С; відносна вологість 65-70 %; показання зволоженого термометра 32-330С; заслінки проточні й витяжні повністю відкриті.
Схема й етапи досліджень проведення експерименту наведені на рис.1 і в таблиці 2.1.

БазовийБаричнийТермічний
Ін'єкційний
Хімічний

Вплив аскорбінової кислоти, введеної хімічним способом,
на інкубаційні якості яєць і продуктивність молодняку гусей
Виводимість
яєцьЖива
масаЕкстер'єр
М'ясна
продуктивністьІнтер'єрні
особливості
Пропозиції щодо удосконалення елементів глибинної обробки яєць
Рис.1 Схема проведення експерименту
Таблиця 2.1
Характеристика й об'єм науково-виробничих дослідів
ГрупаБіологічно активна речовинаСпосіб введення
БАР* в яйцеКількістьяєць,
штго-лівЕтап №1. Визначення концентрації хімічного провідника контрольна3241 - дослідна0,1% аскорбінова кислота0,01%димексид3242 - дослідна0,1% аскорбінова кислота0,05%димексид3243 - дослідна0,1% аскорбінова кислота0,2% димексид3244 -дослідна0,1% аскорбінова кислота0,1% димексид3245 - дослідна 0,1% аскорбінова кислота0,4% димексид324Етап №2. Порівняльне випробування різних способів глибинної обробки яєць
контрольна --1621 - досліднааскорбінова кислота, 0,1%
барометричнй1622 - досліднаянтарна кислота,0,1%1623 - досліднафеноксіоцтова кислота,0,1%1624 - досліднааскорбінова кислота, 0,1%
термічний1625 - досліднаянтарна кислота,0,1%1626 - дослідна феноксіоцтова кислота,0,1%1627- досліднааскорбінова кислота, 0,1%
ін'єкційний1628 - дослідна янтарна кислота,0,1%1629 - досліднафеноксіоцтова кислота, 0,1%16210 - досліднааскорбінова кислота, 0,1%
хімічний16211 - досліднаянтарна кислота,0,1%16212 - досліднафеноксіоцтова кислота,0,1%162Етап №3. Ефективність використання різних поєднань БАР при застосуванні хімічного способу глибинної обробки яєць2808 контрольна--1621 - дослідна0,1% аскорбінова кислота0,1% димексид1622 - дослідна0,1% янтарна кислота0,1% димексид 1623 - дослідна0,1% феноксіоцтова кислота0,1% димексид 1624 - дослідна0,1% аскорбінова кислота+ 0,1% розчин А, Д, Є+гексан0,1% димексид1625 - дослідна0,1% розчин А, Д, Є+гексан0,1% димексид162Етап №4 Вплив аскорбінової кислоти, введеної хімічним способом,
на інкубаційні якості яєць і продуктивність молодняку гусей. контрольна--64830 дослідна0,1% аскорбінова кислота0,1% димексид64830 Примітка. *БАР - біологічно активні речовини
На першому етапі досліджень розробляли новий спосіб глибинної обробки яєць за допомогою хімічного провідника - диметилсульфоксиду (ДМСО).
На другому етапі проводили випробування хімічного способу, порівняно з барометричним, термічним й ін'єкційним способами глибинної обробки яєць. Глибинну обробку яєць проводили в герметичному металевому контейнері (0,5х0,8х1,5), в який за допомогою тельфера завантажували лотки з яйцями в спеціальному металевому гратчастому каркасі. За допомогою компресора й вакуумного насоса створювали тиск і розрідження в контейнері. За барометричним способом яйця занурювали у відповідний розчин біологічно активної речовини, яким заповнювали герметичну ємність. В апараті спочатку створювали розрідження (-0,5 атм) протягом 5 хв., а потім яйця витримували 15хв. під тиском 0,5 атм [12,94].
Під час термічного способу гусячі яйця прогрівали при занурюванні в воду, нагріту до 46°С, протягом 4-5 хв., після прогріву їх занурювали на 10 хв. в охолоджений до 6-9° С робочий розчин [12, 86, 93]. Воду підігрівали електротенами, а охолоджували в холодильнику.
Уведення біологічно активних речовин ін'єкційним способом проводили в пугу яєць на 9-й день інкубації за загальноприйнятою методикою [12,96].
Хімічний спосіб глибинної обробки яєць полягає в обприскуванні (за допомогою обприскувача типу "Росинка") середньої частини яйця розчинами біологічно активних речовин і диметилсульфоксиду. Диметилсульфоксид (скорочено ДМСО) - природний слаботоксичний дезинфікант. Добре розчиняє органічні й неорганічні сполуки та сприяє прискореному проникненню їх через біологічні мембрани та підвищує швидкість багатьох реакцій.
На третьому етапі досліджень визначали ефективність використання різних поєднань БАР при застосуванні хімічного способу глибинної обробки яєць.
На четвертому етапі вивчали вплив аскорбінової кислоти, введеної хімічним способом, на інкубаційні якості яєць і продуктивність молодняку гусей. В інкубаційних яйцях в