Вы здесь

Економічна ефективність крупнотоварного виробництва свинини

Автор: 
Одінцова Тетяна Михайлівна
Тип работы: 
Дис. канд. наук
Год: 
2004
Артикул:
0404U004568
99 грн
(320 руб)
Добавить в корзину

Содержимое

РОЗДІЛ 2
СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ СВИНАРСТВА
2.1. Економічний аналіз розвитку виробництва свинини
В останні 5 років у світі налічується близько 960 млн. голів свиней, а світове виробництво свинини зросло майже на 20 % і перевищує 85 млн. тонн. Причому більше половини поголів'я (486 млн. свиней) знаходиться у Китаї (у США - 61 млн. свиней, Бразилії - 67 млн., Німеччини - 25 млн. свиней). Споживання свинини у відповідному відсотку в країнах світу також зростає. Зворотне явище спостерігається в Україні. З року в рік в Україні скорочується поголів'я великої рогатої худоби та свиней, а відповідно зменшується виробництво м'яса у забійній вазі (рис. 2.1).
Рис. 2.1. Динаміка зміни поголів'я тварин та виробництва м'яса
у забійній вазі
Як бачимо з рис. 2.1, поголів'я великої рогатої худоби та свиней у 1940-1985 рр. мало однакову динаміку з виробництвом м'яса у забійній вазі, але з 1990 року поголів'я тварин почало зменшуватися і становило на початок цього періоду відповідно 24,6 і 19,4 млн. голів, а виробництво м'яса у забійній вазі досягло найбільшої величини - понад 4 млн. тонн. У 2002 р. обсяг виробництва м'яса у забійній вазі становив лише 1,65 млн. тонн. Тоді як за науково обґрунтованими медичними нормами харчування на душу населення повинно припадати до 85 кг м'яса, в тому числі 30 - 34 кг свинини. А це означає, що для 50 млн. населння України необхідно виробляти більше 4 млн. тонн м'яса, а свинини - більше 1600 млн. тонн.
В Україні у 2002 р. порівняно з 1990 р. споживання м'яса у розрахунку на одного жителя скоротилося більше як удвічі і становило 32,6 кг. За даними обстежень домашніх господарств, проведених Держкомстатом України в 2000-2002 роках, у розрахунку на одного жителя спожито 33,6 кг м'яса у забійній вазі, в тому числі 5,6 кг свинини і 6,9 кг сала. Тобто, на свинину припадає понад 37 % спожитого м'яса, а з урахуванням свинини в ковбасних виробах - більше 55 %. За повідомленнями групи вчених, у країнах з добре розвинутим тваринництвом та відповідною аграрною політикою збільшують виробництво свинини, і в загальній структурі виробництва м'яса вона становить від 50 до 80 % (Китай, Данія, Нідерланди) [64, с.80].
Реформування агропромислового комплексу в Україні та структурна перебудова сільськогосподарського виробництва шляхом запровадження приватної власності на землю, створення нових організаційних форм господарювання всупереч досвіду інших країн не забезпечила бажаного результату як в цілому по сільському господарству, так і в галузі свинарства (рис. 2.2). Застережливими були висновки професорів В.І. Шияна та
М.Ф. Соловйова, що реформування відносин власності та форм господарювання не повинні приводити до порушення виробничо-технологічних комплексів великих сільськогосподарських підприємств, які історично склалися. Трудові колективи повинні мати об'єктивну інформацію про переваги та недоліки різних форм господарювання, в тому числі про безперечні переваги великого виробництва, оптимального за своїми розмірами, перед дрібним [128, с.3-13].
Рис. 2.2. Виробництво м'яса по видах в усіх категоріях господарств
Як видно з рис. 2.2, в Україні спостерігається стійка тенденція до зменшення виробництва основних видів м'яса - яловичини, свинини та птиці і в 2002 р. обсяги його були на рівні 1960 року.
Важливо проаналізувати, як змінюються в динаміці показники обсягів виробництва свинини сільськогосподарськими підприємствами та в громадському секторі (табл. 2.1).
Аналіз даних таблиці 2.1 показує, що найбільше абсолютне зменшення виробництва в сільськогосподарських підприємствах спостерігалося в 1993 р. - на 206,4 тис. тонн, а в господарствах населення в 2002 р. - на 61,2 тис. тонн свинини у забійній вазі.

Таблиця 2.1
Динаміка зміни виробництва свинини у всіх категоріях сільськогосподарських підприємств України
РокиВироб-ництво свинини у забійній вазі,
тис. тоннАбсолютний приріст,
тис. тоннКоефіцієнт зростанняТемп зростання, %Темп приросту, %Абсолютне значення 1 % приросту,
тис. тоннСеред-ній кое-фіцієнт зрос-танняСередній темп, %базис-нийланцю-говийбазис-нийланцю-говийбазис-нийланцю-говийбазис-нийланцю-говийбазиснийланцю-говийбазис-нийланцю-говийСільськогосподарські підприємства1990899-----------1991893,7-5,3-5,30,9940,99499,4199,41-0,59-0,59-0,0059-0,00590,9941099,41-0,591992751,6-147,4-142,10,8360,84183,6084,10-16,40-15,90-0,0822-0,1590,6989669,9-30,101993545,2-353,8-206,40,6060,72560,6572,54-39,35-27,46-0,1391-0,27460,2230422,30-77,701994368,2-530,8-1770,4100,67540,9667,53-59,04-32,47-0,1718-0,32470,028142,81-97,191995290,1-608,9-78,10,3230,78832,2778,79-67,73-21,21-0,1761-0,21210,003500,35-99,651996203,2-695,8-86,90,2260,70022,6070,04-77,40-29,96-0,1857-0,29960,000130,013-99,991997174,1-724,9-29,10,1940,85719,3785,68-80,63-14,32-0,1835-0,14320,000010,001-100,001998107,3-791,7-66,80,1190,61611,9461,63-88,06-38,37-0,1919-0,38370,000000,0000-100,00199985,9-813,1-21,40,0960,8019,5680,06-90,44-19,94-0,1921-0,19940,000000,0000-100,002000100,3-798,714,40,1121,16811,16116,76-88,8416,76-0,18500,16760,000000,0000-100,00200191,4-807,6-8,90,1020,91110,1791,13-89,83-8,87-0,1828-0,08870,000000,0000-100,00200267,9-831,1-23,50,0760,7437,5574,29-92,45-25,71-0,1843-0,25710,000000,0000-100,00Господарства населення1990695,8------1991682,6-13,2-13,20,9810,98198,1098,10-1,90-1,90-0,019-0,0190,98198,10-1,901992669,5-26,3-13,10,9620,98196,2298,08-3,78-1,92-0,019-0,01920,92692,58-7,421993634,6-61,2-34,90,9120,94891,2094,79-8,80-5,21-0,03-0,05210,75975,87-24,131994644,5-51,39,90,9261,01692,63101,56-7,371,56-0,0190,01560,73673,61-26,391995626,3-69,5-18,20,9000,97290,0197,18-9,99-2,82-0,021-0,02820,59159,09-40,911996603,7-92,1-22,6